
Onno Hoes vertrekt als burgemeester van Maastricht
''De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen'', laat Hoes weten in een verklaring.
De positie van de VVD-burgemeester stond opnieuw ter discussie na recente publicaties en een uitzending van Pownews over privé-ontmoetingen van Hoes met een jonge man.
Gouverneur Theo Bovens heeft de gemeenteraad van Maastricht gevraagd zo spoedig mogelijk een profielschets voor een nieuwe burgemeester te maken en een vertrouwenscommissie voor de voordracht samen te stellen.
Hoes heeft Bovens zelf mondeling op de hoogte gesteld van zijn besluit. Dat in de overwegingen van het besluit van de burgemeester journalistieke methodes met opnames met een verborgen camera mogelijk een rol hebben gespeeld, vindt de gouverneur ''een zorgwekkende ontwikkeling'', voegt hij eraan toe.
Juridische stappen
Hoes zegt dat hij ontsteld is dat zijn privéleven "moedwillig en schaamteloos" publiek is gemaakt. Hij bereidt met een advocaat juridische stappen voor tegen de mensen die verantwoordelijk zijn, aldus de verklaring.
''Ik zal er voor strijden dat een bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privédomein blijft. Ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen privé en publiek een uitspraak te doen.''
Dominique Weesie, oprichter van Powned, heeft eerder woensdag in de Volkskrant de desbetreffende uitzending van Pownews nog verdedigd. "Het was journalistiek gezien zeker níet over het randje, maar we hadden het wel met wat minder bombarie mogen brengen, wat ingetogener."
Verlegenheid
Een jaar geleden werd naar aanleiding van een andere affaire met een jonge man, in de gemeenteraad al afgesproken dat Hoes de stad niet meer in verlegenheid zou brengen.
De 53-jarige Hoes zegt zich de komende maanden te blijven inzetten voor de stad Maastricht totdat er een opvolger is. Hij begon zelf in november 2010 aan zijn burgemeestersperiode. Zijn termijn zou in 2016 aflopen.
De Maastrichtse wethouders vinden het vertrek van burgemeester Onno Hoes een persoonlijke tragedie. ''Ikzelf en het college vinden het een dramatische beslissing'' zei wethouder André Willems in een eerste reactie.
Geen druk
Volgens de fractie van de VVD was Hoes' besluit om te vertrekken een zelfstandige beslissing. Er is vanuit de gemeenteraad geen druk op hem uitgeoefend, vertelde fractievoorzitter Michel Severijns. De VVD is bedroefd over het besluit, maar heeft ook begrip. ''Het is moeilijk geworden.''
Ook de VVD is kritisch over het item met de verborgen camera. ''De actie van PowNews diende geen enkel doel behalve persoonlijk beschadigen.''
Van de PvdA had Hoes niet hoeven opstappen. ''De manier waarop het privéleven van de burgemeester naar buiten is gebracht, vindt de fractie schandalig en onacceptabel. Bestuurders worden op deze manier vogelvrij verklaard en dat zet onze democratie onder zeer zware druk. De PvdA Maastricht neemt zeer nadrukkelijk afstand van dergelijke praktijken'', staat in een verklaring.
D66-fractievoorzitter Bert Jongen spreekt van een ''persoonlijk drama''. ''Wij hebben Hoes gevraagd: denk je zelf dat je nog goed kunt functioneren'', zei Jongen. ''Zijn conclusie was van niet. Die conclusie heeft hij zelf getrokken.'' Jongen zei het overigens ''bedenkelijk'' te vinden hoe Hoes ''erin geluisd is''.
Video: Omstreden perspublicatie doet Onno Hoes de das om