Turkse organisaties willen dat alle resultaten van het onderzoek van Motivaction onder Turkse en Marokkaanse jongeren naar buiten komen. Hieruit bleek dat een meerderheid van allochtone jongeren in Nederland steun betuigt aan IS.

Ze eisen dat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) opdracht geeft alle resultaten van de enquête aan hen te overhandigen.

In een brief geven ze de minister tot maandag de tijd om te reageren. Zo niet, dan overwegen ze naar de rechter te stappen, aldus hun advocaat Ejder Köse woensdag.

Volgens het onderzoek van Motivaction, in opdracht van kennisinstituut Forum, zouden Turkse en Marokkaanse jongeren in Nederland de terreurbeweging Islamitische Staat  (IS) massaal steunen. Maar volgens de organisaties deugt het onderzoek niet. Ze denken dat de resultaten selectief zijn gebruikt en willen daarom dat een onafhankelijk bureau alle gegevens nog eens doorneemt.

Verontrustend

Asscher liet volgens de briefschrijvers eerder al weten dat Motivaction een ''heel groot probleem'' heeft, als blijkt dat het onderzoek niet klopt. De minister noemde de uitkomsten van het onderzoek vorige maand ''verontrustend’’, maar zette er zelf ook al vraagtekens bij. Volgens hem bevatten de uitkomsten ook veel ''ongerijmdheden’’.

Dit was voor de organisaties aanleiding een second opinion te vragen, aldus de advocaat. Volgens hem is de minister indirect de hoofdopdrachtgever van het onderzoek en moet Forum hem toestemming vragen alle gegevens openbaar te maken.

Volgens Köse was het onderzoek een haastklus en was het nog niet klaar toen het werd gepubliceerd. De enquête deed veel stof opwaaien en leidde volgens hem tot stigmatisering van de Turkse gemeenschap.