Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat opnieuw advies vragen over een onderdeel van haar plan om het ook voor ziekenhuizen mogelijk te maken de gemaakte winst uit te betalen aan investeerders.

De Senaat zou volgende week stemmen over het voorstel dat dinsdagavond zou worden besproken. Maar in beide gevallen verdwijnt het van de agenda, omdat het wordt aangehouden.

Schippers gaf aan dat ze op een onderdeel van het voorstel advies van de Raad van State wil, vanwege ''felle argumenten en het enorme verzet'' dat ze hoorde in de Eerste Kamer.

De kern van het voorstel blijft overeind maar Schippers wil draagvlak. ''Ik heb liever dat het dan wat langer duurt'', aldus de bewindsvrouw. Ze zei dat ze die tijd ook kan nemen voor dit plan waarvoor zij dinsdag niet de steun van een meerderheid in de Eerste Kamer leek te krijgen.

Contract

In dit geval kon Schippers niet rekenen op bijval van de ChristenUnie, een van de partijen die het VVD-PvdA-kabinet bij andere plannen wel aan een meerderheid hielp.

Het CDA liet doorschemeren het plan misschien wel te kunnen steunen. Maar dan zou de minister wel het voorstel moeten aanpassen om zorgverzekeraars vanaf 2016 een polis te laten aanbieden waarin ze alleen behandelingen hoeven te vergoeden door artsen met wie ze een contract hebben.

Schippers ging daar niet op in. Voor dit voorstel heeft ze zich al verzekerd van de steun van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP.

Tegenstanders van de winstuitkering stellen dat de zorg geen product is. Zij vrezen dat alles gaat draaien om geld en dat dit investeerders lokt die enkel snel geld willen verdienen. Om dat te voorkomen wil Schippers dat pas drie jaar na het begin van de investering winst wordt uitgekeerd en alleen als de financiële reserves voldoende zijn. Met het plan wil zij de ziekenhuizen minder afhankelijk maken van leningen van banken.