Het kabinet mag in deze regeerperiode niet beginnen met het winnen van schaliegas.

Een motie daarover van PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-leider Bram van Ojik zal dinsdagmiddag bij de stemmingen in de Tweede Kamer een meerderheid krijgen.

Behalve de PvdA en GroenLinks schaarden eerder de SP, de PVV en de ChristenUnie zich er al achter. D66 besloot dinsdagochtend de motie ook te steunen, waarmee er een ruime Kamermeerderheid is.

Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven moet er duidelijkheid komen over de veiligheid bij de winning van schaliegas, bijvoorbeeld over de bescherming van drinkwater.

Premier Mark Rutte had de motie in een Kamerdebat vorige week woensdag ontraden, maar vrijdag zei minister Henk Kamp van Economische Zaken dat hij er wel mee uit de voeten kan.

Proefboringen

Rutte zei vrijdag dat het winnen van schaliegas deze kabinetsperiode niet mogelijk is, maar hij hield de mogelijkheid van proefboringen naar het gas dat 'vastzit' in diepe kleisteenlagen nadrukkelijk open.

In de motie wordt het kabinet gevraagd het moratorium, het tijdelijke verbod, op schaliewaswinning te verlengen. Wat de PvdA en GroenLinks betreft geldt dat ook voor proefboringen. Maar over dit begrip is veel verwarring.

Formeel heeft het kabinet zo'n moratorium nooit afgekondigd, maar volgens Samsom is het er feitelijk wel. Rutte zei in het Kamerdebat vorige week dat hij niet goed begrijpt wat Samsom en Van Ojik met het woord bedoelen.