Minstens vijftig gemeenten zorgen op dit moment al voor een bed, een bad en brood voor uitgeprocedeerde vreemdelingen of zijn daarmee bezig.

Dat blijkt volgens de ChristenUnie uit een eigen inventarisatie. De gemeenten reageren op een uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten om de uitgeprocedeerde asielzoekers en andere illegalen te helpen.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de CU roept staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) en de regeringspartijen VVD en PvdA op de gemeenten snel financieel tegemoet te komen.

''Teeven kan niet blijven wegkijken en de gemeenten met de kosten blijven opzadelen terwijl de opvang van vreemdelingen een rijksaangelegenheid is. De tijd van struisvogelpolitiek is echt voorbij'', zei Voordewind maandag. In eerste instantie is met de opvang volgens hem 15 miljoen euro gemoeid.

Het Kamerlid noemt het ''hartverwarmend'' dat zo veel gemeenten voor opvang van illegalen zorgen. Vaak gebeurt dat volgens hem op initiatief van gemeenteraadsleden van de ChristenUnie.

Raadsfracties van deze partij hebben overal moties ingediend die aandringen op opvang. ''Juist nu het winter wordt, mogen we mensen niet in de kou laten staan, of mensen nu uitgeprocedeerd zijn of niet.''

Debat

Uit de inventarisatie van de ChristenUnie blijkt dat Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Nijmegen zijn begonnen of gaan beginnen met bed-bad-brood-voorziening.

Amstelveen, Breda, Hilversum, Deventer, Tilburg, Zwolle, Eindhoven, Hardenberg, Haarlem, Heerlen, Onderbanken en Maastricht overwegen dat. Andere gemeenten gaven al noodhulp aan uitgeprocedeerde vreemdelingen, ook voor de uitspraak van november.

Voordewind wil een debat met Teeven over de kwestie. De staatssecretaris wil eerst een overleg met Europese ministers afwachten, zei hij eerder.