Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) concludeert maandag dat gemeenten en verzekeraars "klaar zijn voor de start".

Net als bij de jeugdzorg moeten ook hier en daar wel nog wat puntjes op de i worden gezet, bijvoorbeeld voor beschermd wonen. Maar mensen die het komend jaar zorg of begeleiding nodig hebben, kunnen dat volgens Van Rijn dicht bij huis krijgen.

Gemeenten en zorgverzekeraars hebben afgelopen tijd vrijwel alle contracten gesloten voor dagbesteding, begeleiding en wijkverpleging.

Het kabinet hervormt de zorg om beter in te kunnen te spelen op de wens van veel ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en om de stijgende zorgkosten te beteugelen.

Duidelijkheid

Vanaf volgend jaar krijgen gemeenten en zorgverzekeraars er daarom taken bij. Zo moeten gemeenten de ondersteuning van thuiswonende ouderen, chronisch zieken en gehandicapten regelen. En ze worden verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De zorgverzekeraars worden verantwoordelijk voor de verpleging en verzorging van mensen thuis.

Volgens Van Rijn is het nu zaak dat er duidelijkheid komt. ''De komende weken is het belangrijk dat alle cliënten van gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en aanbieders weten welke zorg er voor hen is. Vooral de aanbieders hebben hierin een belangrijke rol. Zij staan direct in contact met cliënten en kunnen dus direct goed informeren.''