PVV-leider Geert Wilders neemt niets terug van zijn 'minder Marokkanen'-uitlatingen eerder dit jaar. Dat blijkt uit een verklaring die hij maandag heeft afgelegd in zijn verhoor door de Rijksrecherche. 

"Ik neem geen woord terug van wat ik gezegd heb. Ik heb namelijk niets verkeerd gezegd", aldus Wilders in zijn verklaring (pdf).

Het verhoor maandagochtend vond plaats in opdracht van het Openbaar Ministerie. Dat maakte in oktober bekend dat het Wilders vanwege diens 'minder Marokkanen'-uitlatingen tijdens de gemeenteraadsverkiezingsavond op 19 maart verdenkt van "belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat".

Het OM zei er toen bij dat vervolging in de rede ligt. Wilders hoopt dat nog altijd te voorkomen, zegt hij maandag.  "Ik ga ervan uit dat het Openbaar Ministerie zal besluiten mij niet te vervolgen. Ieder ander besluit kan niet anders worden uitgelegd dan politiek gemotiveerd."

Bekijk hier de gemeenteraadsverkiezingsavond van de PVV:

'Marokkanenprobleem'

"Het is mijn taak als politicus om het Marokkanenprobleem dat we in Nederland hebben  te benoemen", laat de PVV-leider in een reactie weten. 

"In mijn verklaring heb ik duidelijk gemaakt dat ik in mijn strijd voor vrijheid en tegen de islamisering van Nederland me nooit door iemand de mond zal laten snoeren. Tegen geen enkele prijs en door niemand, wat de gevolgen ook moge zijn.

"Ik discrimineer niet en zaai geen haat, noch zet ik daartoe aan. Ik ben er evenmin op uit mensen te kwetsen of te beledigen. Ik spreek echter niet met meel in de mond wanneer ik onze verworven vrijheden verdedig en de gevaren voor onze samenleving benoem."

Martin Luther King

Wilders herhaalt dat hij inderdaad minder Marokkanen wil in Nederland, maar dat is volgens hem iets anders dan dat hij "alle Marokkanen Nederland uit zou willen hebben of iets zou hebben tegen alle Marokkanen".

Hij sluit af met een citaat van de in 1968 vermoorde Amerikaanse burgerrechtenactivist Martin Luther King over vrijheid. Die is het waard om voor naar de gevangenis te gaan, je baan te verliezen of te sterven, aldus King in 1957.

Loosduinen

Op 12 maart lanceerde Wilders op een markt in de Haagse wijk Loosduinen voor het eerst zijn slogan 'minder Marokkanen’. "Hij wordt verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat", meldt het OM.

Bekijk hier Wilders op de markt in Loosduinen:

Eerder vervolgd

Wilders werd eerder al vervolgd en in 2011 vrijgesproken van het aanzetten tot haat en tot discriminatie en van groepsbelediging. 

In 2011 concludeerde de toenmalig voorzitter van de rechtbank in Amsterdam, Marcel van Oosten, dat de uitspraken van Wilders vrijwel allemaal gericht waren op de religie islam en niet op moslims. Ook overwogen de rechters toen dat de PVV-voorman zijn uitspraken deed in de context van het maatschappelijke debat.

Wilders reageerde destijds verheugd en zei dat een enorme last van hem af viel: ''Je mag islamkritiek hebben, mij is de mond niet gesnoerd.'' Hij noemde de vrijspraak ''het enige juiste vonnis''