Zes oud-directeuren van justitiële inrichtingen willen dat de Tweede Kamer bij de procureur-generaal van de Hoge Raad aanstuurt op de vervolging van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). 

Zij verwijten Opstelten dat hij een strafrechtelijk onderzoek naar Joris Demmink belemmert, de van seksueel misbruik verdachte voormalig topambtenaar van Justitie.

In september deden de oud-directeuren aangifte tegen Opstelten. Ze vroegen toen ook aan de Tweede Kamer om serieuze aandacht aan de aangifte te besteden.

''Maar dat is tot dusver niet gebeurd'', aldus Jos Poelmann, een van de zes oud-directeuren zondag. ''Daarom hebben we de voorzitter van de Tweede Kamer opnieuw een brief over de kwestie gestuurd.''

Volgens Poelmann en de andere briefschrijvers heeft nog geen enkel Kamerlid tot dusver een inhoudelijk oordeel gegeven over de aangifte tegen Opstelten. Wel hebben twee fracties laten weten dat ze eerst de uitslag van een lopend strafrechtelijk onderzoek naar Demmink willen afwachten.

De oud-directeuren vinden dat vreemd. Ze wijzen erop dat hun aangifte geen betrekking heeft op het gedrag van Demmink, maar op dat van Opstelten. ''Een van onze grieven is het feit dat deze minister een strafrechtelijk onderzoek naar zijn voormalige secretaris-generaal belemmert dan wel vertraagt.''

Joris Demmink

Demmink was jarenlang secretaris-generaal op het ministerie van Justitie. In die jaren doken er voortdurend beschuldigingen op van het seksueel misbruik van minderjarige jongens door Demmink. Die beschuldigingen bleven lang zonder gevolgen, maar inmiddels doet het OM er onderzoek naar. Het OM onderzoekt onder meer aangiftes van twee Turkse mannen die zeggen door Demmink te zijn misbruikt.