Als de PvdA bij de Provinciale Statenverkiezingen weer verliest, moet ze op zoek naar een alternatief voor partijleider Diederik Samsom. Ze heeft dan onder zijn leiding drie verkiezingen op rij verloren. 

Hoogleraar bestuurskunde Jouke de Vries zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof. De Vries is lid van de PvdA en deed in 2002 zelf mee aan de lijsttrekkersverkiezing van die partij, maar legde het af tegen Wouter Bos.

Volgens De Vries is het duidelijk dat Samsom ''niet lekker in zijn vel zit''. Hij ''pakt niet de rol'' van voormalig VVD-leider Frits Bolkestein. Die slaagde er tijdens Paars-I wel in zijn partij vanuit de Tweede Kamer profiel te geven.

De PvdA heeft volgens De Vries een ''sleets verhaal''. Dat komt omdat ze geen afwijkende standpunten durft in te nemen, uit angst om coalitiepartner VVD voor het hoofd te stoten. De PvdA zit ''in de kooi van de coalitie'', zei De Vries. Samsom durft volgens hem niet te veel afstand te nemen van de VVD omdat hij de coalitie wil voortzetten.

Eigen gezicht

Volgens De Vries moet Samsom in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart ''eisen formuleren aan het kabinet'' om de PvdA meer een eigen gezicht te geven. De pogingen die de partij nu doet om het contact met de kiezer te verbeteren, vindt hij ''sympathiek'' maar het lijkt hem niet voldoende.

De PvdA kwam vorige maand met een rapport waarin staat dat politici meer de wijken in moeten. De partij heeft ambassadeurs aangesteld, prominente PvdA'ers die dat proces kunnen begeleiden.