De forse salarisverhogingen bij bestuurders van corporaties zijn volgens Minister Stef Blok (Wonen) ''volstrekt onwenselijk."

"Hieruit blijkt dat de cultuur niet vanzelf verandert'', zei hij zondag in het tv-programma WNL op zondag.

Afgelopen week werd bekend dat een aantal corporatiebestuurders vorig jaar een forse loonsverhoging heeft gekregen.

Soms lag het salaris ver boven de wettelijke norm. Vorige week behandelde de Tweede Kamer ook het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. In de sector zijn afgelopen jaren grote bedragen over de balk gegooid. Maandag spreekt de Kamer hierover met Blok.

Volgens Blok kan het niet dat functionarissen meer verdienen dan een minister. De Wet normering topinkomens zal aan te hoge salarissen een einde maken, maar er geldt nog een overgangsperiode.

Terugvorderen

De minister vindt het een goede zaak dat Justitie probeert verdwenen gemeenschapsgeld terug te vorderen van corporatiebazen. Zo wil het OM ruim 2,4 miljoen euro terug van Hubert Möllenkamp, oud-bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale.

Hij wordt verdacht van onder meer fraude en witwassen. ''Er zijn te veel incidenten geweest om te zeggen: het waren incidenten'', aldus Blok. Als mensen zich hebben schuldig gemaakt aan fraude, hoort daar ''een stevige straf'' bij. ''We wachten af wat de rechter beslist'', voegde hij daar aan toe.

Blok is positief over de woningmarkt. Het herstel zal volgens hem doorzetten, zij het niet in alle regio's in dezelfde mate. Maar het ''diepe dal'' is achter de rug.