Politicus Henk Krol heeft vrijdagavond tijdens het Sinterklaasgala in Amsterdam De Zak gekregen, een prijs voor bekende Nederlanders die zich schuldig hebben gemaakt aan hebzucht, wansmaak of andere ondeugden.

De politicus en voormalig Gay Krant-hoofdredacteur werd in een publieke onlineverkiezing uitgeroepen tot winnaar van De Zak Award 2014.

Andere kanshebbers waren Eric Nolet (ex-directeur stichting ALS), de directie van de Nederlandse Zorg Autoriteit en The Common Linnets.

Tijdens de negende editie van het jaarlijkse sinterklaasgala in de organiserende Stadsschouwburg in Amsterdam werd De Zak voor de achtste keer toegekend. Eerder streken onder anderen Jack Spijkerman, Dirk Scheringa en Diederik Stapel met de twijfelachtige eer.

Kortzichtig

''Ik vind het heel kortzichtig allemaal, gebaseerd op onzinverhalen'', reageert Krol tegen Omroep Brabant. Hij wist van de nominatie en had 5 december daarom vrijgehouden om de prijs eventueel op te komen halen in Amsterdam, zo zei hij.

''Maar ik was niet uitgenodigd door de organisatie. Het is wel heel makkelijk om iemand belachelijk te maken, maar hem niet uit te nodigen om zijn verhaal te vertellen'', aldus Krol. ''Ik had graag een toelichting gegeven."