België heeft de grenzen voor Nederlands pluimvee weer opengesteld. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vrijdag gemeld aan de Tweede Kamer. 

De Belgen weerden kippen en kuikens na de uitbraak van vogelgriep in Nederland medio november.

Donderdag heeft Dijksma overlegd met België, waarna de eenzijdig ingestelde maatregelen zijn opgeheven. De export naar België is nu weer op gang gekomen, schrijft ze in een brief.

De speciale routes die onlangs zijn ingesteld om pluimvee uit het zuiden van het land te kunnen vervoeren naar slachterijen in het westen, blijven volgens haar woordvoerder vooralsnog bestaan. Deze corridors waren nodig, omdat de stallen in het zuiden overvol raakten.

Versoepeld

Deze week had Dijksma de maatregelen om de verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan al iets versoepeld. De hygiëneregels zijn wel aangescherpt en de komende tijd wordt extra gecontroleerd of de pluimveehouders zich eraan houden.

Het pluimvee wordt onrustig van de felgeel gekleurde pakken die de medewerkers dragen als zij de dieren gaan ruimen. Dat concludeert de welzijnscommissie die is ingesteld om te kijken of de ruimingsacties verantwoord worden uitgevoerd. De dieren zijn deze kleur niet gewend. Maar volgens Dijksma is de gele kleur nodig in verband met de zichtbaarheid en veiligheid van deze mensen.

Canada

Ook in Canada is vogelgriep uitgebroken, op twee bedrijven, schrijft Dijksma. Het gaat net als in Nederland ook om de erg besmettelijke (hoogpathogene) variant, maar het is toch een ander type virus.

Dit moet u weten over de uitbraak van een besmettelijke vogelgriep

Lees alles over de vogelgriep in ons dossier