De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is "razend" om de voorgenomen sluiting van de justitiële jeugdinrichting Amsterbaken in 2016.

Dat zegt Van der Laan vrijdag tegen Het Parool.

In de inrichting zitten circa 75 jonge gedetineerden, waaronder veel leden van de zogeheten top 600-lijst.

Op deze lijst staan 600 veelplegers die, zoals Van der Laan in 2011 zei, verantwoordelijk zijn voor "een groot deel van de criminaliteit in de stad."

Veiligheidskwesties

Door bezuinigingen moet de jeugdinrichting echter sluiten. De regering heeft de Tweede Kamer beloofd de eerder zwaar getroffen provincies zoals Drenthe en Limburg te ontzien bij nieuwe bezuinigingen.

Ook zouden de criminele jongeren met moderne media prima op afstand te bereiken zijn, maar Van der Laan weerspreekt dat. "Dan tonen ze zich ook blind voor het gegeven dat Amsterdam een miljoen inwoners heeft met alle veiligheidskwesties die daar bij horen.​"

'Nuttigste instanties'

De burgemeester doet nu een laatste poging de sluiting te voorkomen. "Nota bene Opstelten en Teeven hebben ons daarom verschrikkelijk geholpen door voor de top 600 ruimte te maken in gevangenissen in Amsterdam, Almere en Lelystad", aldus Van der Laan. "Nu schaffen ze één van onze nuttigste instanties af!"

"De sluiting is voor januari 2016 gepland, maar als we nu niets doen, beginnen ze al mensen te ontslaan en is sluiting hoe dan ook onomkeerbaar. Dat wil ik voorkomen als het éven kan."