Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) is heel positief over de nieuwe eurocommissaris voor werkgelegenheid en sociale zaken, Marianne Thyssen.

Asscher zei dat donderdag na een kennismakingsgesprek met de Belgische eurocommissaris.

Thyssen staat volgens hem veel meer dan haar voorganger open voor het aanpakken van schijnconstructies met buitenlandse werknemers. Ook over de opstelling van Thyssen in andere dossiers, zoals het bestrijden van zwartwerk en fraude, is Asscher positief.

De vicepremier sprak in Brussel ook met de Nederlandse eurocommissaris Frans Timmermans, tot voor kort nog lid van het kabinet-Rutte II.

Ook bij hem ziet Asscher meer begrip voor het Nederlandse standpunt dat gelijke arbeid op dezelfde werkplek ook tot gelijk loon moet leiden.

Frans Timmermans

Dat Timmermans een Nederlander en ex-collega is, is volgens Asscher niet zo belangrijk. "Hij begrijpt dat in de EU niet alleen gepraat moet worden over hoeveel regels er zijn, maar vooral over de vraag of die regels rechtvaardig werken." 

Timmermans is in de nieuwe Europese Commissie onder meer verantwoordelijk voor regelgeving.

Schijnconstructies

Asscher strijdt al geruime tijd tegen wat hij ziet als de schaduwzijde van het vrije verkeer van werknemers in de EU. Via schijnconstructies is het mogelijk buitenlands personeel in te huren tegen veel lagere kosten dan een Nederlandse werknemer. Asscher verwacht in Thyssen een bondgenoot om dat soort praktijken aan te pakken.

Thyssen gaat volgend jaar de Brusselse regelgeving evalueren en als het nodig is aanpassen, heeft ze donderdag laten blijken.

EU-voorzitter

In de eerste helft van 2016 is Nederland EU-voorzitter. Asscher wil dan van werken aan een fatsoenlijke Nederlandse arbeidsmarkt een prioriteit maken, heeft hij Thyssen laten weten.