Ruim één op de tien mensen die in de Zeeuwse politiek werkzaam zijn, heeft te maken gehad met bedreigingen. Een op de drie zegt te zijn geconfronteerd met agressie. 

Dat is de uitkomst van onderzoek van Omroep Zeeland, dat 395 raadsleden, statenleden, wethouders, burgemeesters en gedeputeerden een vragenlijst opstuurde. 209 mensen vulden de enquête in.

Van de 24 mensen die aangaven bedreigd te zijn, ging het in enkele gevallen om doodsbedreigingen. PvdA-Statenlid Frits de Kaart ontving in juni een anonieme mail waarin stond dat er een bom onder zijn auto zou worden gelegd en dat zijn huis in brand zou worden gestoken.

Bij raadslid Carel Bruring van GroenLinks in Goes werden zijn autobanden lek gestoken. Ook ontving hij brieven met doodsbedreigingen.

'Schokkend'

Anton Stapelkamp, burgemeester van Kapelle, gaat over de veiligheid van bestuurders en politici in Zeeland. Hij noemt de uitkomsten van het onderzoek schokkend. ''Als politiek moeten we deze enquête serieus gaan bespreken. De Zeeuwse burgemeesterskring, de fractievoorzitters van gemeenteraden en Provinciale Staten en de politie moeten onderzoeken of extra maatregelen nodig zijn.''