Organisaties van Marokkanen, Turken, Koerden en Alevieten in Nederland gaan er alles aan doen om te voorkomen dat spanningen in het Midden-Oosten in Nederland worden geïmporteerd.

Dat hebben ze woensdag afgesproken met minister Lodewijk Asscher (Integratie). De organisaties gaan hun achterban oproepen om beheerst om te gaan met meningsverschillen.

Asscher heeft woensdag ook gepraat met vertegenwoordigers van islamitische organisaties over het aanpakken van radicalisering en discriminatie. Zij spraken zich krachtig uit tegen gewelddadig jihadisme. Moskeebestuurders en religieuze leiders gaan hun kennis delen om radicalisering tegen te gaan.

Aan het overleg met de organisaties van minderheden namen onder meer om de Federatie Koerden Nederland, het Inspraak Orgaan Turken en het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders deel. Diverse organisaties hebben Asscher laten weten dat zij na het oplaaien van de conflicten in het Midden-Oosten te maken hebben gehad met bedreigingen.

Centrale rol

De organisaties gaan hun best doen escalaties te voorkomen. Ook zullen ze ''gezamenlijk opkomen voor iedereen die bedreigd wordt, met welke achtergrond dan ook'', staat in een verklaring die na het gesprek is uitgegeven.

Na het overleg met de islamitische organisaties zei Asscher dat imams en moskeeën een centrale rol spelen in moslimgemeenschap. ''Ik vind het daarom belangrijk om gezamenlijk met hen op te trekken.''