Staatssecretaris Fred Teeven is dinsdag eind van de middag begonnen aan een bezoek aan het Drentse dorpje Oranje. 

Hij wil zich nu niet binden aan aantallen. Hij zegt dat ''stapje voor stapje'' bekeken moet worden wat mogelijk is.

Dat zei Teeven dinsdagavond na een bezoek aan het dorp. Hij praatte daar onder anderen met inwoners en Syrische vluchtelingen.

In Oranje, dat slechts 140 inwoners telt, is het al weken onrustig nadat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het gemeentebestuur van Midden-Drenthe overeen waren gekomen om 1400 asielzoekers op een nabijgelegen vakantiepark te vestigen.

Overvallen

Volgens de inwoners zijn 250 asielzoekers genoeg. Het gemeentebestuur van Midden-Drenthe, waaronder Oranje valt, en het COA besloten vanwege de onrust eerder al om het aantal asielzoekers voorlopig te bevriezen op een kleine 600. Teeven begrijpt dat veel inwoners zich overvallen voelen, maar wijst ook op de enorme druk die op het COA ligt om de vele duizenden vluchtelingen uit vooral Syrië een dak boven het hoofd te bieden.

Volgens de staatssecretaris heeft het gemeentebestuur van Midden-Drenthe nu een goed plan gemaakt, dat onder meer bestaat uit het instellen van een regiegroep waarin alle belangengroepen hun zegje kunnen doen. ''Ook de tegenstanders'', zo zei hij. ''We moeten dit samen zien op te lossen.'' Overigens stelde Teeven dat ook veel mensen in Oranje blij zijn met de komst van asielzoekers. ''Het betekent werk, het betekent dat kleine scholen open kunnen blijven.''

Syrische vluchtelingen

Teeven praatte ook met Syrische vluchtelingen en benadrukte hoe belangrijk het is om die mensen op te vangen. ''Ik sprak een vrouw die uit een totaal plat gebombardeerde stad is gevlucht en nu in Oranje is met haar kinderen van 2, 4 en 6 jaar. Ze was heel blij en dankbaar.''

Een actiegroep uit Rijs, onderdeel van de gemeente De Friese Meren, had het bezoek van Teeven aan Oranje aangegrepen om een protest te laten horen. Het Friese dorpje telt 170 inwoners en krijgt mogelijk 500 asielzoekers op een vakantiepark. De actievoerders drongen er bij Teeven op aan dat te voorkomen ''voordat er brokken worden gemaakt''.

Video: Teeven bezoekt 'asielzoekersdorp' Oranje