EU-president Herman Van Rompuy heeft geen grote bonus gekregen bij zijn vertrek. Er is zelfs niet eens sprake van een vertrekpremie of andere eenmalige beloning. 

Dat stelt de Europese Raad, waar Van Rompuy tot dinsdag voorzitter was.

Eerder op woensdag meldde een Britse krant dat de Belg, die dinsdag het stokje overdroeg aan de Pool Donald Tusk, een totaalbedrag van wel 630.000 euro zou opstrijken. Nederlandse Kamerleden buitelden al snel over elkaar heen met veroordelingen.
 
De Europese Raad rekende voor dat Van Rompuy recht heeft op 349.000 euro verspreid over drie jaar. Dit is een overgangsregeling, lijkend op de wachtgeldregeling die Kamerleden ontvangen.

Ná deze overgangsbonus heeft Van Rompuy, die 67 jaar oud is, recht op pensioen. Het pensioen bedraagt 4.700 euro per maand.

Lidstaten

Het beloningenbeleid van EU-ambtenaren wordt overigens niet door de Europese instellingen zelf vastgesteld maar de door lidstaten van de unie.Ook vertrekkende Europees Commissarissen hebben recht op de overgangsregeling.

Daarnaast worden reis- en verhuiskosten betaald en krijgen ze eenmalig een maandsalaris mee als een ''hervestigingsbonus''. Van Rompuy heeft die niet gekregen, omdat hij dicht bij Brussel woont. 

Verbolgen

Eerder op de dag, nog voor de reactie van de Europese Raad, reageerden Nederlandse politici nog verbolgen op het artikel.

PvdA-leider Diederik Samsom noemde de in het dagblad genoemde vertrekpremie ''bizar''. Ook D66-leider Alexander Pechtold vond het bedrag ''niet verdedigbaar''.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra sprak van ''een vreemde situatie''. PVV-leider Geert Wilders noemde de Belg een ''zakkenvuller''.

Dat de Belg ''zo ongelofelijk veel geld'' meekrijgt ''klinkt bizar'', stelde Jesse Klaver van GroenLinks. Zijn collega Pieter Omtzigt van het CDA vond de gang van zaken ''heel raar''.

Bekijk reacties van Nederlandse politici: