De regeringspartijen VVD en PvdA zijn positief over de veroordeling van de Syriëganger Maher H. door de rechtbank in Den Haag maandag. 

Het is voor het eerst dat een teruggekeerde Syriëganger is veroordeeld.

''Dit is een goed begin. Het maakt ook aan andere jihadgangers duidelijk dat vechten tegen onze vrijheid wordt bestraft. Het ongeloofwaardige verweer van hulpverlening - dat doe je immers niet met een kalashnikov in de hand - is gelukkig door de rechter van tafel geveegd'', aldus VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff.

PvdA'er Ahmed Marcouch vindt het belangrijk dat de rechter met zijn uitspraak duidelijk de norm heeft gesteld en dat er keihard wordt opgetreden tegen extremisten. ''Hiermee wordt het pad naar jihadisme afgesneden.'' Hij wil van het vonnis ook leren voor de toekomst en hoopt dat het potentiële extremisten laat zien dat het menens is.

PVV-Kamerlid Lilian Helder is niet tevreden. ''Weliswaar heeft de rechtbank de man veroordeeld conform de eis van het Openbaar Ministerie, maar de PVV had veel liever gezien dat de man Nederland niet meer was ingekomen.

Hetzelfde geldt ook voor de vrouw. De vrijspraak is overigens onbegrijpelijk: jihadbruiden gaan niet naar Syrië om archeologisch onderzoek te doen, maar gaan wel degelijk steun verlenen aan jihadstrijders en daarmee aan de gewapende strijd.''

Volgens SP'er Michiel van Nispen blijkt uit de veroordeling dat strijden in Syrië (onder omstandigheden) op basis van de huidige strafwet al stevig aangepakt kan worden. Nieuwe wetgeving is wat hem betreft niet nodig.