Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil niet ingaan op de aangifte die het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft gedaan tegen het ministerie van Financiën.

Dat wordt ervan verdacht getuigen te hebben aangezet om te zwijgen in een rechtszaak over zwart geld.

"De zaak is onder de rechter, dus het lijkt me verstandig er helemaal niets over te zeggen", zei Wiebes zaterdag in de marge van een VVD-congres.

In theorie kunnen Wiebes en minister Jeroen Dijsselbloem, die aan het hoofd van het ministerie staan, strafrechtelijk vervolgd worden en in de cel belanden. Maar Wiebes "voelt de keel nog niet dichtschroeien van angst" bij dit vooruitzicht.

Waarheid

Het ministerie zou tijdens een slepende rechtszaak tegen twee getuigen hebben gezegd dat ze niet de waarheid moeten spreken. Dat terwijl ze geen verschoningsrecht hebben.

Het gaat bij deze zaak om een tipgever die in 2009 gegevens van zwartspaarders verkocht aan de Belastingdienst. Het ging om mensen die geld op een bank in Luxemburg hadden staan. De Belastingdienst kan met die informatie alsnog belasting innen bij de zwartspaarders. De tipgever krijgt een percentage van het geïnde geld. 

Enkele zwartspaarders eisten in een rechtszaak de naam van die tipgever. Ze willen weten of de informatie die is verstrekt wel te vertrouwen is. Het hof Leeuwarden-Arhnem gaf hen in een tussenvonnis gelijk. Maar in verhoren met het hof beroepen twee ambtenaren zich op hun zwijgrecht.

Opdracht gegeven

Het gerechtshof verdenkt het ministerie ervan dat ze de getuigen opdracht hebben gegeven om zich stil te houden in deze kwestie. Een woordvoerder van het ministerie zegt in een reactie dat de Belastingdienst de naam niet hoeft vrij te geven. 

Zo zou in andere rechtszaken geoordeeld zijn dat de naam van de tipgever niet bekendgemaakt hoeft te worden. "Zonder de informatie van de tipgever zou de Belastingdienst de belasting over dit geld op buitenlandse banken niet kunnen innen."