Het ministerie van Financiën zou getuigen hebben beïnvloed in een rechtszaak tegen de Belastingdienst. De president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft daarom aangifte gedaan.

Dat bevestigt het ministerie tegenover NU.nl na berichtgeving van Nieuwsuur vrijdagavond. 

Onder de verantwoordelijke personen die vervolgd kunnen worden zijn staatssecretaris Eric Wiebes en minister Jeroen Dijsselbloem.

Voor het misdrijf waar ze voor vervolgd kunnen worden staat maximaal vier jaar gevangenisstraf.

Het ministerie zou tijdens een slepende rechtszaak tegen twee getuigen hebben gezegd dat ze niet de waarheid moeten spreken. Dat terwijl ze geen verschoningsrecht hebben.

Tipgever

De zaak draait om een tipgever die in 2009 gegevens van zwartspaarders verkocht aan de Belastingdienst. Het ging om mensen die geld op de bank in Luxemburg hadden staan. De Belastingdienst kan met die informatie alsnog belasting innen bij de zwartspaarders. De tipgever krijgt een percentage van het geïnde geld. 

Enkele zwartspaarders eisten in een rechtszaak de naam van die tipgever. Ze willen weten of de informatie die is verstrekt wel te vertrouwen is. Het hof Leeuwarden-Arhnem gaf hen in een tussenvonnis gelijk. Maar in verhoren met het hof beroepen twee ambtenaren zich op hun zwijgrecht.

Bewust

Het gerechtshof verdenkt het ministerie ervan dat ze de getuigen opdracht hebben gegeven om zich stil te houden in deze kwestie. Een woordvoerder van het ministerie zegt in een reactie dat de Belastingdienst de naam niet hoeft vrij te geven. 

Zo zou in andere rechtszaken geoordeeld zijn dat de naam van de tipgever niet bekendgemaakt hoeft te worden. "Zonder de informatie van de tipgever zou de Belastingdienst de belasting over dit geld op buitenlandse banken niet kunnen innen."

Strafbare feiten

De Belastingdienst is van mening dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. "Naar de overtuiging van de Belastingdienst stond het de ambtenaren vrij zich te beroepen op hun geheimhoudingsplicht en handelden zij hiermee in overeenstemming met de beleidslijn om de identiteit van de tipgever zo lang mogelijk geheim te houden. Deze beleidslijn is ook met de Tweede Kamer gedeeld", aldus het ministerie.

Het Openbaar Ministerie gaat zich de komende tijd buigen op de vraag het het ministerie van Financiën vervolgd dient te worden.

Mond houden

,Het recht geldt ook voor de overheid, maar die wil zich niet aan de regels houden en vertelt getuigen dat ze hun mond moeten houden. (..) De wet geldt voor iedereen, dus ook voor de minister of de staatssecretaris", zei de president van het gerechtshof, Fred van der Winkel, vrijdagavond in Nieuwsuur.

De Kamerleden Gerard Schouw (D66), Pieter Omtzigt (CDA) en Jeroen Recourt (PvdA) plaatsen ernstige vraagtekens bij de gang van zaken op het ministerie. De Groep Bontes/Van Klaveren heeft schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan minister Jeroen Dijsselbloem. De twee Kamerleden willen onder meer weten welk bedrag de tipgever heeft gekregen voor zijn informatie en wat er is afgesproken over zijn anonimiteit.