Het Nederlandse kabinet vindt excuses van de Turkse regering voor kritiek op het Nederlandse integratiedebat niet nodig. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Volgens de premier heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken eerder deze week heel duidelijk gemaakt aan zijn Turkse collega dat Nederland geen bemoeienis wenst van buiten met het Nederlandse integratiedebat.

Maar omdat de Turken hebben gezegd dat de verklaring over racisme in Nederland niet bedoeld was voor de Nederlandse overheid, zijn excuses niet nodig, aldus Rutte.

Koenders en ook minister Lodewijk Asscher, in het kabinet verantwoordelijk voor integratiebeleid, zullen de kwestie de komende tijd nog een aantal keer bespreken met hun Turkse collega's, zei Rutte. 

Volgens Rutte zullen ze duidelijk maken "dat we hier in Nederland eigen beleid maken en op geen enkele manier geïnteresseerd zijn in de opvattingen van Turkije daarover". 

Verklaring

Deze week ontstond commotie over een verklaring waarin de Turkse overheid Nederland ervan beschuldigt de Turkse gemeenschap in ons land te discrimineren en op een racistische manier te bejegenen. Koenders belde zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu woensdag om opheldering te vragen.

Volgens Koenders maakt Turkije zich wel zorgen over het Nederlandse integratiedebat. Çavuşoğlu verwees in het gesprek met Koenders naar het Kamerdebat eerder die woensdag, waarin de PVV fel uithaalde naar de islam en pleitte voor een verbod op moskeeën.

Telefoongesprek

Een constructief telefoongesprek tussen Koenders en zijn Turkse ambtsgenoot Mevlüt Cavusoglu heeft de kou in de Turks-Nederlansde betrekkingen nog niet uit de lucht gehaald, zei de woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagmiddag. De kritiek van Turkije op de Nederlandse staat blijft dus overeind.