De PVV is "nieuwe grenzen over gegaan" door "klip en klaar" te stellen dat "moslims niet dezelfde rechten hebben als andere Nederlanders".

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft dat donderdag gezegd tijdens de begrotingsbehandeling. Hij noemde de uitspraken van PVV-Kamerlid Machiel de Graaf "verwerpelijk".

Asscher sprak onder meer zijn afkeer uit over de stelling dat moskeeën moeten sluiten. "Het kan niet dat een land met deze grondwet, een land is waar alle moskeeën worden gesloten en de grenzen dichtgaan voor mensen uit islamitische landen", aldus de minister.

Ook hekelde hij eerdere uitlatingen van de PVV dat er in de Ridderzaal geen plek kan zijn voor de islam. 

"De heer de Graaf wekt de indruk allerlei soera’s uit zijn hoofd te kennen, maar heeft geen enkel benul van wat in dit huis het allerbelangrijkst zou moeten zijn, namelijk onze grondwet", aldus Asscher.

Ridderzaal

Vorige week had Asscher een ontmoeting met diverse religieuze organisaties in de Ridderzaal. Hij deed dit naar aanleiding van toenemende spanningen tussen groepen in de maatschappij.

De PVV vroeg vervolgens in Kamervragen om de islam, volgens hen "een staatsondermijnende totalitaire ideologie die het Vrije Westen de oorlog heeft verklaard" niet meer toe te laten in de Ridderzaal.

Partijleider Geert Wilders en De Graaf stellen dat geen enkele islamitische vertegenwoordiging het recht heeft om de Ridderzaal voor dit soort gelegenheden te betreden.

Volgens de PVV'ers geldt dit des te meer, omdat in de Ridderzaal de Acte van Verlatinghe hangt, oftewel de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden. Deze symboliseert "het streven naar vrijheid", aldus de PVV.

"Daarmee gaat de PVV rechtstreeks in tegen de essentie van onze democratische rechtsstaat", stelt Asscher.

"Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Dat staat in de grondwet waar iedereen in ons land zich aan moet houden."

De Graaf legde Asscher vervolgens voor dat hij zijn "naïviteit" moet verliezen. 

'Via de baarmoeder'

Woensdag haalde De Graaf tijdens de eerste dag van de begrotingsbehandeling fel uit naar de islam in Nederland. Hij stelde onder meer dat volgens sommige islamitische leiders het westen "via de baarmoeder" wordt veroverd. "De Nederlandse eigenheid, identiteit en cultuur worden via immigratie en de baarmoeder om zeep geholpen", zei hij.

Diverse Kamerleden verweten hem dat hij daarmee ook jongere kinderen als "schuldigen" aanwijst. De Graaf wijst er echter op dat de boosheid zich moet richten op de Arabische leiders die dergelijke uitspraken doen, zoals de oud-Algerijnse president Houari Boumédienne.

Ook haalde de PVV'er de woede van de PvdA op de hals door te stellen dat met het pleidooi voor de erkenning van het Palestijnse staat het er op lijkt "dat de PvdA steeds meer tegemoet wil komen aan de antisemitische opvattingen van hun moslimkiezers".