Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil "goed kijken" naar het VVD-voorstel voor een uitreisverbod voor mensen die willen afreizen naar Syrië en Irak.

Dat zei hij hij woensdag in de Tweede Kamer.

VVD'er Klaas Dijkhoff stelde dinsdag tijdens een debat voor om alleen al het reizen naar gebieden in handen van de Islamitische Staat (IS) strafbaar te stellen.

Volgens het Kamerlid is het voordeel van zo'n reisverbod is een potentiële jihadist of een terugkeerder strafrechtelijk beter kan worden aangepakt. Nu is het voor justitie moeilijk aan te tonen dat de jihadisten zich in strijdgebieden schuldig hebben gemaakt aan misdaden als moord of verkrachting

Rechtsstaat

Opstelten zei dat hij "hard en duidelijk wil optreden, maar wel binnen de regels van de rechtsstaat". Een uitreisverbod met mensen met een "terroristische bedoeling" vindt de bewindsman dan ook een goed idee. Maar met een preventief reisverbod voor het hele strijdgebieden "moet je oppassen", aldus Opstelten.

Zo moet er net zoals bij andere preventiemaatregelen wel sprake zijn van een vermoeden dat zij van plan zijn terreurdaden te plegen. Dat is nu al het geval. Justitie kan namelijk al paspoorten van potentiële jihadisten intrekken.

Volgens de laatste voortgangsrapportage over de aanpak van het jihadisme in Nederland zijn 52 paspoorten vervallen verklaard.

Het kabinet probeert onder meer te voorkomen dat Nederlanders uitreizen naar strijdgebieden en daar geweldservaringen opdoen. Na terugkeer in Nederland kunnen ze een gevaar vormen voor de samenleving of hier anderen ronselen voor de strijd.

Ook andere landen volgen deze lijn, benadrukte Opstelten. Naar schatting 3000 Europeanen hebben zich aangesloten bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS), van wie ongeveer 160 uit Nederland komen.