De Limburgse ondernemer Wout Heijmans eist een schadevergoeding van anderhalf miljoen euro van VVD-Kamerlid Mark Verheijen.

Dat meldt weekblad Elsevier woensdag.

Volgens Heijmans kreeg hij in 2008 een bouwvergunning voor de ontwikkeling van een evenementenpark met bioscoopzalen in Venlo.

Na de lokale verkiezingen van 2009 zette het nieuwe college met de kersverse wethouder Verheijen een streep door de bouwplannen van Heijmans. De plannen van projectontwikkelaar Piet van Pol voor de ontwikkeling van zijn bioscoopproject kregen de voorkeur.

Volgens Elsevier ontving Verheijen echter in totaal 10.750 euro van Van Pol voor de financiering van de lokale verkiezingscampagne.

"Smeergeld", zegt ondernemer Wout Heijmans.Hij stelt dat de VVD'er hem "consequent tegenwerkte" bij de ontwikkeling van zijn bioscoopplannen.

Bedelbrieven

Eerder onthulde het blad al dat Verheijen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Venlo en voor de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg zogenoemde 'bedelbrieven' had medeondertekend, waarin de partij onder andere ondernemers om financiële steun vraagt voor de campagnekas.

Bovendien deed Verheijen er vervolgens alles aan zodat Van Pol geen concurrentie te duchten had. "Hij werkte mijn bioscopen consequent tegen. Ik zie nu een pertinent verband tussen het smeergeld van Van Pol voor Verheijen en de pogingen mijn project te ruïneren", zegt Heijmans in Elsevier.

Verheijen zei eerder dat hij niet op de hoogte was van de betalingen van Van Pol en dat het geld voor de VVD was bestemd en niet voor hem als persoon.

Maar volgens het weekblad had hij Van Pol voor de verkiezingen een brief geschreven met persoonlijke aanhef waarin hij om geld vroeg aan de omstreden projectontwikkelaar, die er door justitie van verdacht wordt steekpenningen aan de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey te hebben betaald.

Op de facturen staat zelfs vermeld dat het geld bestemd is voor "de Provinciale Verkiezingen voor onze lijsttrekker Mark Verheijen". En: "Wij hopen dat Mark Verheijen gedeputeerde wordt," schrijft Elsevier.

Verheijen was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. De VVD'er verklaarde eerder dat het klopt dat onder zijn portefeuille projectontwikkelaar Van Pol en de exploitant bij elkaar zijn gebracht. "Maar de uiteindelijke afhandeling en goedkeuring is voltrokken door een college van B en W waar ik destijds al bijna een half jaar geen lid meer van was."