Nederland is goed voorbereid op ebola. Maar goed opletten en de puntjes op de i zetten blijft nodig, zodat we bij een volgende uitbraak nog beter zijn voorbereid.

Dat stelt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag.

De Tweede Kamer heeft vooral complimenten voor de manier waarop Nederland zich heeft voorbereid op het mogelijk opduiken van ebola.

Alleen Reinette Klever (PVV) heeft kritiek en vindt dat het kabinet artsen niet moet oproepen naar ebola-gebieden te gaan. De PVV wil ook niet dat buitenlandse artsen en verpleegkundigen die in ebola-gebieden hebben gewerkt, in Nederland worden opgevangen.

''Het beleid moet erop gericht zijn om de volksgezondheid van de Nederlandse bevolking te bewaken en niet in gevaar te brengen. Ebola is verschrikkelijk besmettelijk'', aldus Klever .

Vierhouten

Schippers begrijpt dat mensen in de omgeving van de opvang van buitenlandse artsen in Vierhouten zich zorgen maken. Daarom moeten we goed uitleggen wat er aan de hand is, vindt zij.

''Deze mensen zijn niet ziek, hun gezondheid wordt in de gaten gehouden. Als ze koorts krijgen, kunnen we hier een goede diagnose stellen. In hun eigen land is die zorg niet zo goed.'' En: ''Mensen die geen verschijnselen hebben, zijn niet besmettelijk en kunnen gewoon boodschappen doen.''

Hoewel door een zware selectie maar een beperkt aantal Nederlandse artsen naar ebola-landen gaat, loopt het aantal mensen dat zich hiervoor aanmeldt in de honderden, meldde Schippers. Zij is daar niet ontevreden over.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola