De PvdA is het niet eens met een voorstel van coalitiepartner de VVD over cao's en zzp'ers. De VVD wil via een initatiefwet verbieden dat er nog cao-afspraken worden gemaakt die het inhuren van zzp'ers en uitzendkrachten beperken.

Dat bleek woensdag tijdens het debat over de begroting van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

''Welk probleem lost u hier nu eigenlijk mee op en wie heeft hierom gevraagd?'', vroeg PvdA-Kamerlid Roos Vermeij in het debat aan VVD-Kamerlid Anne Mulder. ''Ik zie het probleem niet.''

Mulder kondigde de initiatiefwet dinsdag al aan. ''Het moet afgelopen zijn met cao-afspraken waarin hele groepen worden uitgesloten'', zei hij toen.

'Helden'

In het Kamerdebat woensdag noemde hij de ongeveer 1 miljoen zzp'ers in Nederland de ''helden van onze economie''. De politiek moet stoppen zzp'ers ''te pesten en te verketteren zoals nu gebeurt'', zei Mulder.

In antwoord op de vraag van Vermeij zei hij dat hij sinds dinsdag mails had gekregen waarin hij 'zzp-superman' werd genoemd.

Mulder vroeg Asscher om zeer alert te zijn op een mogelijk averechts effect van de nieuwe wet Werk en Zekerheid. Die gaat in januari in en moet leiden tot een nieuw evenwicht tussen flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt.

Noodgedwongen

Dat moet de tweedeling op de arbeidsmarkt tussen mensen met een vaste baan en flexwerkers verminderen. Maar Mulder zei signalen te hebben gekregen dat bedrijven ''noodgedwongen'' manieren zoeken om de wet te ontwijken omdat ze zich niet kunnen veroorloven mensen vaste contracten te geven.

Hij uitte ook kritiek op Asschers recente speech over robotisering. Volgens Mulder denkt de PvdA-minister alleen in bedreigingen en risico's. ''Dat werkt verlammend.'' Hij sloot zich aan bij opmerkingen van VVD-senator Loek Hermans eerder, die Asscher een ''achteruitgangspessimist'' noemde.