Om te zorgen dat er komende jaren extra mensen aan de slag kunnen blijven op de sociale werkplaatsen, moet er eenmalig 30 miljoen euro extra beschikbaar komen.

Dat stelt PvdA-Kamerlid John Kerstens woensdag voor tijdens de begrotingsbehandeling Sociale Zaken, zo laat hij weten aan NU.nl.

Het geld is afkomstig uit de pot van 600 miljoen die het kabinet heeft uitgetrokken voor banenplannen om in lastige sectoren mensen aan het werk te kunnen houden.

Kerstens wil dat het geld vooral besteed wordt in regio's waar veel mensen een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld vanwege een beperking, en waar er weinig reguliere bedrijven zijn waar deze mensen aan het werk kunnen. 

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters laat weten niet negatief te staan tegenover het voorstel.

Beperking

Het kabinet wil mensen zoveel mogelijk mensen laten participeren in reguliere banen. Daarom wordt in de Participatiewet, die 1 januari ingaat, de instroom in de sociale werkvoorzieningen gestopt.

In het sociaal akkoord tussen het kabinet en sociale partners is daarom afgesproken dat er komende jaren 125.000 banen worden gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking. 

Onder verantwoordelijkheid van de gemeenten kunnen de sociale werkplaatsen als gemeentelijke werkbedrijven echter wel blijven bestaan. 

Potters wil wel de garantie dat het bedrag bijdraagt aan de vernieuwing van de functie van de sociale werkplaatsen. "De werkbedrijven moeten een leer- of werkfunctie krijgen om mensen naar regulier werk te helpen, het mag niet zo zijn dat de oude structuur in stand blijft", aldus de VVD'er.

Noodfonds

SP-Kamerlid Sadet Karabulut vindt de 30 miljoen niet ver genoeg gaan. Zij wil een noodfonds van 250 miljoen om in 2015 tienduizend arbeidsplaatsen in de sociale werkplaats te kunnen behouden.

"Door de bezuinigingen hebben gemeenten te weinig geld om mensen in de sociale werkplaats een vaste baan te geven. Gemeenten met veel werk via de sociale werkplaats komen miljoenen euro's tekort. Als er geen extra geld vrijkomt dan leidt dit tot nog meer werkloosheid", aldus de SP'er.

Woensdag en donderdag debatteert de Kamer met minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma over de begroting Sociale Zaken.

Klijnsma zegde eerder al toe om in arme regio's de gevolgen van de Participatiewet voor mensen met een arbeidsbeperking te beperken.