Organisaties van wandelaars, fietsers, ruiters en andere buitensporten hebben bij de Tweede Kamer alarm geslagen over het verdwijnen van honderd onbewaakte spoorwegovergangen.

Daardoor verdwijnen belangrijke verbindingen voor buitensporters. Die krijgen te maken met doodlopende paden, afgesloten recreatieve routes en fikse omwegen.

De ANWB, Fietsersbond, paardensportbond KNHS, Fietsplatform, Wandelnet en sportkoepel NOC*NSF hebben de Tweede Kamer schriftelijk gevraagd om op korte termijn met een oplossing te komen voor het verdwijnen van de onbewaakte spoorwegovergangen. ProRail wil de onbewaakte overgangen sluiten omdat ze onveilig zijn.

"We begrijpen dat het een hele kostbare kwestie wordt als je bij onbewaakte overgangen tunnels of viaducten moet aanleggen", zegt Ankie van Dijk van Wandelnet. "Maar je kan ook aan veel goedkopere oplossingen denken, bijvoorbeeld aan heel eenvoudige tunnels zoals die ook voor wild zijn aangelegd."

Verder zegt Van Dijk dat buitensporters baat kunnen hebben bij het selectief afsluiten van onbewaakte overgangen. "Bij ongelukken op onbewaakte spoorwegovergangen is vooral gemotoriseerd verkeer betrokken. Daarom is het wellicht een optie om die alleen voor langzaam verkeer open te houden."