Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wil dat Syriëgangers niet terug naar zijn stad komen. Hij gaat daarmee in tegen de opvatting van het kabinet.

Dat zegt hij woensdag in een interview met het AD.

"Wil je naar Syrië? Ga maar!" Maar nadat ze in het land gevochten hebben, hoeven ze nooit meer terug te keren, zegt Aboutaleb tegen de krant. 

Het kabinet wil juist wil voorkomen dat mensen naar Syrië afreizen om zich aan te sluiten bij radicale groeperingen zoals Islamitische Staat (IS).

In Rotterdam is het aantal meldingen van mogelijk geradicaliseerde personen toegenomen. Vorig jaar ging het nog om twintig gevallen, dit jaar is dat opgelopen naar 29. Maar het probleem van vertrekkende mensen en terugkeerders speelt vooral buiten de stad.

De burgemeester heeft weinig begrip voor de overwegingen van de jihadgangers. "Waarom maken ze die stap? Omdat ze gediscrimineerd worden? Werkloos zijn? Uitgekotst door de samenleving? Dat haal ik nergens uit."

Woord van God

Volgens Aboutaleb spelen die zaken wel mee, maar moeten andere argumenten de doorslag geven. Bij het kijken naar de nieuwszender al-Jazeera krijgt hij het idee dat deze mensen graag willen leven in een land "waar het woord van God verheven is tot wet".

"Een territorium dat is vrijgemaakt van alle andere afgoderij in hun ogen en alles wat niet in hun interpretatie van de schriften past. Een gebied dat is schoongemaakt, oneerbiedig gezegd."

Onmogelijk

Aboutaleb denkt dat het zo goed als onmogelijk is om maatregelen te nemen, omdat dit wereldbeeld niet zomaar is aan te passen. 

"Als iemand deze samenleving verdorven vindt, ga! Ga maar. Maar dan is er ook geen weg meer terug. Lever dan je paspoort in en neem het risico dat er bommen op je vallen", zegt hij in het interview.

De burgemeester wil daarmee naar eigen zeggen een signaal afgeven aan de mensen die overwegen naar Syrië te gaan, "zodat ze beseffen wat ze op het spel zetten".

Hulp

Aboutaleb raadt ouders van geradicaliseerde jongeren aan hulp te zoeken. "Als je echt helemaal niet weet waar je naartoe moet, stuur de burgemeester een brief, of loop het stadhuis binnen en laat een briefje achter bij de portier. Dat bereikt mij binnen een halfuur."

Zo kwam hij ook in contact met een moeder die zich zorgen maakte over haar zoon. Uiteindelijk is zijn paspoort ingenomen, waardoor hij niet naar Syrië kon vertrekken.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS