Staatssecretaris Fred Teeven heeft in de ogen van de PVV de schijn van belangenverstrengeling gewekt met de grootschalige opvang van asielzoekers in het Drentse dorpje Oranje. 

Een partijgenoot van VVD-bewindsman Teeven, Hennie van der Most, is eigenaar van het vakantiepark waar de asielzoekers worden opgevangen.

Daarover is een miljoenendeal gesloten, zei PVV-Tweede Kamerlid Sietse Fritsma dinsdagavond tijdens het begrotingsdebat van Veiligheid en Justitie. Deze deal "klopt niet''. Fritsma eist opheldering.

De PVV'er zei dat Teeven zich hard heeft gemaakt voor de grootschalige opvang in het kleine dorp en dat die opvang in strijd is met het lokale bestemmingsplan. Ook de gemeenteraad is gepasseerd in de besluitvorming, waardoor de rechten van burgers zijn verkwanseld, aldus Fritsma.

'Gezellige momenten'

Bovendien is Van der Most partijgenoot van staatssecretaris Teeven. Sterker nog, zegt de PVV'er, de staatssecretaris en van der Most "hebben gezellige momenten" met elkaar doorgebracht.

Fritsma weet niet of er echt sprake is van belangenverstrengeling, maar vindt dat ook de schijn daarvan moet worden vermeden.

Hij heeft Teeven er ook al eerder schriftelijke vragen over gesteld. Die heeft deze week nog per brief geantwoord dat Van der Most met de vakantiehuisjes tegemoet komt aan zijn oproep om vastgoed ter beschikking te stellen van asielzoekers.

Teeven antwoordde ook dat hij niet, zoals Fritsma suggereerde, al "jarenlang contacten'' met Van der Most onderhoudt. "Er is geen sprake van belangenverstrengeling'', aldus Teeven al in de beantwoording.

Te ver gezocht

PvdA-Kamerlid Recourt vindt Fritsma's opmerkingen te ver gezocht. Mogen partijgenoten in hun ambt dan helemaal geen zaken meer met elkaar doen, vraagt hij zich af.

Volgens Malik Azmani (VVD) zijn de beschuldigingen van de PVV'er "insinuaties die niet hard te maken zijn".