De rijksbijdrage aan de plannen voor de rondweg rond Eindhoven (de 'ruit') dreigt definitief niet door te gaan. 

Een nipte Kamermeerderheid van PvdA, D66, SP, GroenLinks, PvdD, ChristenUnie, 50PLUS en Norbert Klein wil het geld dat bestemd was voor de ruit inzetten voor een verbreding van de A67 en de A58.

Dat blijkt uit een gewijzigde motie die de fracties dinsdag indienden.

In een acht-uur durend overleg in de Kamer maandag was al duidelijk geworden dat praktisch de helft van de Kamer tegen de ruit is, maar nu hebben ook 50PLUS en het Kamerlid Norbert Klein zich bij de tegenstanders aangesloten, die daarmee met 76 zijn. Donderdag wordt er gestemd over hun motie.

885 miljoen

Het kabinet heeft eerder 260 miljoen euro toegezegd aan de aanleg van de ruit. In totaal zou de aanleg 885 miljoen kosten. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) zei maandag al dat als de Kamer haar dwingt, ze haar steun aan het project zal staken.

De tegenstanders van de ruit vinden dat er onvoldoende is gekeken naar de schade voor landschap, cultuurhistorie en recreatie als gevolg van de oost-westverbinding in de geplande nieuwe rondweg. De rondweg ligt ook in Brabant zeer gevoelig. De provincie is voor, maar een aantal gemeenten, waaronder Eindhoven, Nuenen en Laarbeek, is fel tegen.

De Brabantse CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten benadrukte na het Kamerdebat maandag dat veel gemeenten en Brabantse ondernemers voor zijn. Hij uitte zich negatief over partijen die eerder extra onderzoek vroegen en dat nu dat positief is gebleken, naast zich neerleggen.