Brussel wil Europa weer aan het investeren krijgen. Te veel grote projecten liggen stil of komen niet van de grond omdat particuliere investeerders de hand op de knip houden. 

Daarom richt de Europese Commissie een nieuw Europees investeringsfonds op, gaat ze projecten doelgerichter selecteren en moet het investeringsklimaat in Europa aantrekkelijker worden.

Dat zijn de drie bouwstenen van het omvangrijke Europees investeringsplan van de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. Woensdag komen de plannen definitief naar buiten, maar dinsdag gaven Europese bronnen die bekend zijn met de plannen, de inhoud al prijs.

Brussel hoopt met een omvangrijk investeringsplan de stagnerende economie in Europa weer aan te jagen en banen te creëren.

EFSI

Zo wordt het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) opgericht. Daarin komt 21 miljard euro aan Europese garanties, geld uit de Europese begroting en van de Europese Investeringsbank. Omdat de grootste risico’s zo zijn weggenomen, zouden particuliere investeerders nu wel bereid zijn hun geld in te leggen. Het fonds werkt dan ook als een hefboom: Brussel denkt dat zo voor zeker 315 miljard euro aan investeringen kunnen worden gerealiseerd.

EU-lidstaten kunnen ook bijdragen aan het EFSI, maar kunnen het geld niet claimen voor bepaalde projecten in hun land. Desalniettemin denkt Europa dat landen geld gaan storten, omdat het algemene investeringsklimaat verbetert en de lidstaten daar profijt van hebben. Daarbij komt de toezegging dat de bijdrage niet meetelt bij het begrotingstekort van het land.

Breedband

Het EFSI gaat zich richten op langetermijninvesteringen in onder meer de infrastructuur zoals de aanleg van breedband of energienetwerken. Op korte termijn zou het midden- en kleinbedrijf gesteund worden.

''Deze plannen zijn geloofwaardig en realistisch'', klinkt het bij de EU-bronnen. Bovendien denkt Europa dat dit investeringsplan snel effect zal hebben en van start kan gaan. Er wordt gemikt op medio 2015.