Het moet strafbaar worden om af te reizen naar gebieden die in handen zijn van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Onverantwoordelijk en dom, zegt de PVV.

Door alleen al het afreizen naar landen als Syrië en Irak strafbaar te stellen, wordt het voor de opsporingsdiensten makkelijker om de terugkerende Nederlandse jihadgangers in de kraag te vatten, denkt de VVD.

Nu wordt vervolging bemoeilijkt omdat het moeilijk aan te tonen is dat de jihadgangers zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden als moord en verkrachting.

Een afreisverbod maakt het voor potentiële jihadist ook nog eens moeilijker af te reizen naar de gebieden waar IS de baas is.

Dat zou betekenen dat geradicaliseerde jihadgangers in Nederland worden gehouden. Onbegrijpelijk, vindt de PVV. Kamerlid Lilian Helder wees de VVD op de recente terreuraanslag in Canada.

Een laffe en domme houding, noemde VVD’er Dijkhoff deze houding. "Hoe aanlokkelijk het ook klinkt om te roepen 'laat ze lekker gaan'".

Volgens de VVD ben je niet van een jihadist af als je hem laat afreizen. Dijkhoff: "Het is dom omdat je je eigen vijand sterker maakt. Het is toch bezopen om toe te staan dat je vijand daar zich versterkt met troepen uit de polder? Voor de VVD is het een duidelijke keuze: wij hebben ze liever hier in de bak dan in Irak."

Deradicaliseren

Bovendien doorbreek je het radicaliseringsproces niet en dat kan volgens Dijkhoff wel. Hij wil mensen niet afschrijven maar deradicaliseren. Mensen zijn volgens hem gegrepen door de giftige ideeën van Islamitische Staat. Als ze tot inkeer komen, worden dat soms de felste bestrijders van extremisme, aldus Dijkhoff.

Voor journalisten en hulpverleners kan een uitzondering komen voor het verbod.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS