Het wordt makkelijker schijnconstructies met Oost-Europese werknemers aan te pakken. De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het dinsdag vrijwel eens geworden hierover, zeggen ingewijden.

Vorige week lukte het nog niet overeenstemming te bereiken.

PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil voorkomen dat bedrijven Poolse of andere Oost-Europese werknemers onder het minimumloon betalen, waardoor zij Nederlanders verdringen op de arbeidsmarkt. Dat komt onder meer in de tuinbouw, de bouw en het transport veel voor.

Volgens het plan van Asscher zou een hoofdopdrachtgever er altijd voor verantwoordelijk worden dat cao-afspraken worden nageleefd. In de huidige situatie is alleen de directe werkgever aansprakelijk.

De VVD vond dat te ver gaan. De liberalen waren bang dat bedrijven met te veel bureaucratische rompslomp zouden worden opgezadeld.

Compromis

In het compromis dat nu in de maak is kan de hoofdaannemer alleen rechtstreeks worden aangesproken bij grove nalatigheid. Die heeft dan zes maanden de tijd om in te grijpen. In andere gevallen moeten eerst de andere opdrachtgevers in de keten worden aangesproken.

De kern van Asscher plan blijft hiermee in de ogen van de PvdA overeind staan. Opdrachtgevers die veel met onderaannemers werken, zoals Rijkswaterstaat, worden straks verplicht zich serieus bezig te houden met het correct uitbetalen van cao-lonen en het voorkomen van misstanden. ''Als je van je baas geen loon krijgt, kun je bij de opdrachtgever van je baas alsnog je loon krijgen'', aldus PvdA-leider Diederik Samsom.

Over het aanpakken van schijnconstructies heeft het kabinet vorig jaar afspraken gemaakt met vakbonden en werkgevers in het sociaal akkoord. Voor de vakbeweging was dat een belangrijk punt.

EVO

Verladersorganisatie EVO zegt de voorwaarde van de VVD te onderschrijven dat eventuele nieuwe wetgeving niet onwerkbaar moet zijn voor bedrijven. EVO, belangenbehartiger van 20.000 handels- en productiebedrijven, vreest een administratieve wanorde die het vooral kleine bedrijven lastig kan maken. EVO pleit daarom voor heldere spelregels die aangeven waar opdrachtgevers van transport vooraf aan moeten voldoen.