De Tweede Kamer twijfelt of er een beleid moet komen tegen 'zetelroof'. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt het onwenselijk dat Tweede Kamerleden die uit hun fractie stappen hun zetel meenemen. 

Hij verklaarde deze vorm van 'zetelroof' te willen aanpakken als de Kamer daarom vraagt. Maar de Tweede Kamer is hierover verdeeld.

CDA en PvdA staan positief tegenover de suggestie van de Plasterk. D66 noemt de uitlatingen van Plasterk echter een "losse flodder", gebaseerd op een incident. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra houdt zich op de vlakte. De meeste kleine partijen zijn tegen.

Plasterk wees er vorige week op dat er deze regeerperiode al vier afsplitsingen hebben plaatsgevonden. De laatste betrof twee PvdA'ers die uit de fractie stapten.

Daardoor zitten er nu vijftien fracties in Kamer, terwijl er maar elf gekozen zijn. De afgesplitste fracties bestaan in totaal uit zes Kamerleden. Geen van hen haalde bij de laatste verkiezingen de kiesdrempel van circa 62.000 stemmen, onderstreepte de minister.

Wijziging

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil graag praten over een wijziging van het parlementair stelsel, maar hij vindt de redenering van Plasterk te makkelijk. Het Nederlandse kiesstelsel is gebaseerd op personen. Partijen bestaan volgens de Grondwet zelfs niet. Wanneer je dat wil veranderen, moet je daar eerst diepgaand over discussiëren, vindt Schouw.