Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakt zich ''niet zoveel zorgen'' over het 'deflatiespook' dat rondwaart in Europa. 

Hij zegt dat dinsdag bij RTL Z. Volgens hem ligt de inflatie nu stabiel rond de 0,4 procent.

De Europese Centrale Bank heeft maatregelen genomen om deflatie - waarbij geld meer waard wordt en de prijzen dalen - tegen te gaan en de inflatie in Europa weer richting de 2 procent te brengen.

Dijsselbloem steunt die inspanningen van de ECB en noemt ze verstandig.

Opkopen

Deflatie kan ertoe leiden dat mensen en bedrijven hun uitgaven uitstellen omdat ze verwachten dat de prijzen dalen. Dat is slecht voor de economische groei. Inflatie, waarbij geld minder waard wordt en prijzen stijgen, is gunstig voor mensen, bedrijven en landen met grote schulden.

Dijsselbloem wilde geen oordeel geven over het opkopen van obligaties door de ECB. Politici moeten zich volgens hem terughoudend opstellen met commentaar op het handelen van de onafhankelijke ECB, zolang die binnen zijn mandaat blijft. En het opkopen van obligaties valt daaronder.

Ajax

Dijsselbloem zei in het gesprek bij RTL Z verder dat hij geen problemen heeft met de sponsoring van Ajax door 'staatsbank' ABN Amro.

De bank, volledig in handen van de staat, heeft geen reclameverbod en mag zelf bepalen hoe het aan de naamsbekendheid werkt. Dijsselbloem wist er ook niet van en dat is wat hem betreft ook niet nodig.

De gevaren van deflatie