Tegen de H5N8-variant van de vogelgriep die nu is vastgesteld op vier pluimveebedrijven, bestaat nog geen vaccin. 

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) stelde dinsdag dat het niet mogelijk is om de ziekte te beteugelen door alle kippen in te enten.

Ook als het wel zou kunnen, dan nog voorziet Dijksma geen einde aan de problemen. ''Met inenten laat je de dieren misschien wel niet meer ziek worden, maar het virus sluimert gewoon door, met alle gevolgen voor de volksgezondheid. Als een hoogpathogeen virus gaat muteren, bedreigt dat de volksgezondheid; dat moeten we niet willen.''

Mensen die in direct en intensief contact komen met pluimvee met dit virus, kunnen daardoor besmet raken. Meestal ervaren ze dan lichte griepverschijnselen.

Verspreiding

De staatssecretaris heeft zondag nieuwe maatregelen afgekondigd om verdere verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Zo is het land opgedeeld in vier zones, waarbij er minimaal contact moet zijn tussen de gebieden. 

De vogelgriep is geconstateerd in pluimveebedrijven op drie plekken in Nederland: Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen. De vier besmette pluimbedrijven zijn geruimd. Sindsdien zijn er geen nieuwe gevallen van vogelgriep ontdekt.

De capaciteit van slachterijen in Oost-Brabant en Limburg is onvoldoende gebleken. De corridor loopt van Zuidoost-Nederland (regio C) naar West-Nederland (regio A) via de snelwegen A2, A15, A16 en A20. Het land is in vier regio's opgedeeld om verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen. Bedrijven die gebruik willen maken van de corridor, moeten dat een dag van tevoren opgeven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Dijksma kijkt ook nog naar mogelijkheden om de financiële problemen enigszins te verminderen. CNV Vakmensen pleitte er eerder voor dat pluimveebedrijven en verwante ondernemingen de mogelijkheid krijgen om werktijdverkorting in te voeren, nu de sector zo veel schade ondervindt van de uitbraken van vogelgriep.

Kaart: Plaatsen waar geruimd is i.v.m. vogelgriep

Dit moet u weten over de uitbraak van een besmettelijke vogelgriep

Lees alles over de vogelgriep in ons dossier