Paus Franciscus geeft dinsdag een kritische, maar ook hoopvolle boodschap aan het Europees Parlement.

Hij hekelt de nadruk van de EU op de economie. Europa moet draaien om ''de menselijke waardigheid met normen en waarden'', aldus de paus.

Hij bracht dan ook hoop en had bemoedigende woorden. ''U hebt als parlementariërs de taak de democratie voor alle Europeanen levend te houden.''

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk bracht dinsdag een officieel bezoek aan het EU-Parlement in Straatsburg. Hij hield een toespraak in de zittingszaal voor alle Europarlementariërs.

Video: De boodschap van de paus

Problemen

De paus stond lang stil bij de problemen van het huidige Europa en de steeds complexere en veranderlijke wereld.

De grote waarden van de grondleggers van de EU lijken hun aantrekkelijkheid te hebben verloren en vervangen te zijn door bureaucratische beslommeringen tussen de EU-instellingen, zegt de paus.  

Dat heeft ook geleid tot wantrouwen tegenover de EU en haar instellingen die in de ogen van sommigen alleen wetten opleggen die individuen schaden, spiegelt de paus het EP'ers voor.

''Tot ontzetting domineert het technische en economische debat.'' De paus pleit er dan ook voor dat Europa de sociale gevolgen van de crises in de wereld beter in de gaten houdt en het hoofd biedt. Onderwijs en beleid dat echt gericht is op het creëren van banen moeten nu de speerpunten van de EU zijn.

Vluchtelingen

Ook laat hij zich uit over het vluchtelingendrama. ''Laten we van de Middellandse Zee geen groot kerkhof maken.'' De paus roept de EU op niet alleen de effecten van migratie aan te pakken, maar ook de oorzaken. Hij pleit voor een gemeenschappelijk migratiebeleid.

Dit keer was er geen groot protest in de zittingszaal. Wel droegen enkele Europarlementariërs een boa in de kleuren van de regenboog, een protest tegen het homostandpunt van de kerk. Andere parlementariërs, zoals D66-er Sophie In 't Veld, kozen ervoor niet aanwezig te zijn.

Bitter

Zij vond het bezoek van de paus niet wenselijk, mede omdat er geen debat kon plaatsvinden met de religieuze leider. Bovendien noemde ze het ''bitter'' dat er op dinsdag geklapt wordt voor iemand die tegen alle vormen van abortus is en dat op woensdag applaus klinkt voor de Congolese vrouwenarts Denis Mukwege die verkrachte vrouwen ''weer aan elkaar naait''.

Protest was er wel in 1988, toen paus Johannes Paulus II een toespraak hield. De Noord-Ierse protestantse dominee en politicus Ian Paisley noemde de paus de antichrist, Hij werd hardhandig verwijderd uit de zaal.