Mensen die in de toekomst een wapenvergunning aanvragen, moeten een veel zwaardere screening doorstaan. Wie langdurig een wapen wil bezitten, moet zich houden aan 'zeer strikte' veiligheidseisen.

Dat staat in een wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Hij wil dat er een strenger proces volgt voordat een vergunning verstrekt mag worden. De persoon moet ook, eenmaal in bezit, gecontroleerd blijven worden op zijn psychische staat.

Aanvragers moeten in de toekomst actief meewerken bij het indienen van informatie, moet de aanvraag persoonlijk ingediend worden en moeten ze aanwezig zijn bij de controle van opslagmogelijkheden voor wapens in huis of bedrijf.

Daarnaast wordt de aanvrager onderzocht op zijn psychische gesteldheid bij het Trimbosinstituut en moet hij of zij drie referenten opgeven. Aan het einde van het proces beoordeelt een korpschef of iemand geschikt is voor een wapenvergunning.

Alphen

De aanleiding voor het wetsvoorstel van Opstelten is de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn. Tristan van der Vlis schoot zes mensen dood. Hij was op legale wijze aan een wapenvergunning gekomen. Met de nieuwe aangescherpte regels moet worden voorkomen dat iemand als Van der Vlis in de toekomst makkelijk aan een wapenvergunning komt.

Ook moeten mensen die al in het bezit zijn van een vergunning minstens een keer de vernieuwde veiligheidsscreening ondergaan. Volgens het ministerie hebben ongeveer zeventig duizend mensen een particulier wapenverlof of jachtakte.