Racisme en discriminatie verdienen een veel hardere aanpak van het kabinet en moeten worden gelijkgesteld aan misdrijven als straatroven, overvallen en woninginbraken.

Dat zal PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch dinsdag eisen tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie van minister Ivo Opstelten, zegt hij tegenover NU.nl.

"We mogen niet langer tolereren hoe mensen op straat of via de social media worden beschimpt om hun huidskleur, hun geloof of hun seksuele geaardheid", aldus Marcouch.

Hij wil dat discriminatie en racisme onder zogenoemde high impact crimes vallen. Deze misdrijven, die een grote impact hebben op de slachtoffers, vallen onder het topprioriteitenbeleid van Opstelten.

Orde van de dag

De veelbesproken 'selfie-rel', waarbij een foto van gekleurde Oranje-internationals leidde tot een stroom van racistische uitingen op sociale media, toont volgens Marcouch aan dat discriminatie en racisme tot de orde van de dag behoren.

"Zeker nu dit soort laffe uitingen via de sociale media zo breed verspreid worden, kunnen we wel spreken van high impact crimes. De impact van racisme en discriminatie op het slachtoffer is net zo heftig als de impact van een overval of een inbraak", vindt de nieuwe integratiewoordvoerder van de PvdA.

Niet alleen discriminatie en racisme online moet worden aangepakt, zegt Marcouch. "De Joodse gemeenschap is nu al bezig met de beveiliging van het Chanoekafeest dat over drie weken begint, en het aantal aangiftes vanwege anti-homogeweld is onverminderd groot. We kunnen niet langer tolereren dat deze vorm van haat onbestraft blijft."

Topprioriteit

Hardere straffen heeft hij niet voor ogen. Met de verscherpte prioriteitstelling hoopt hij eerder op meer veroordelingen en een doeltreffendere aanpak van politie en justitie.

Tijdens de begrotingsbehandeling wil hij van Opstelten weten wat voor instrumenten het Openbaar Ministerie voorhanden heeft om de daders te vervolgen. Wanneer discriminatie en racisme echt tot veroordelingen leiden, zullen er ook meer mensen aangifte doen, verwacht hij.

Wanneer het tot een veroordeling komt, wil de PvdA dat de rechter naast een celstraf of boete de daders ook een verplichte confrontatiestage kan opleggen bij de groep die zij hebben gediscrimineerd . Marcouch: "Dit moet leiden tot bewustwording bij de dader over de impact van zijn of haar daden."

VVD

Coalitiepartner VVD voelt niet veel voor het plan. Kamerlid Klaas Dijkhoff ziet dat er al Kamerbreed zorgen zijn over discriminatie en racisme.

"Discriminatie en racisme is heel erg en daar is de Kamer het ook over eens. Maar ik denk niet dat je dat kunt gelijkstellen aan high impact crimes waar slachtoffers echt fysiek te maken krijgen, dat is tastbaarder. Discriminatie is echt iets anders", aldus de VVD'er.