Er komen geen 1.400 asielzoekers naar een vakantiepark bij het Drentse dorpje Oranje.

Dat zei waarnemend burgemeester Ton Baas (VVD) van de gemeente Midden-Drenthe, waaronder Oranje valt, maandagavond tijdens een extra raadsvergadering in Beilen.

Baas liet in het midden hoeveel vluchtelingen er dan wel zullen komen, ''maar al naar gelang de omstandigheden zullen dat er nooit meer zijn dan duizend''.

Een meerderheid van de raad had eerder op de avond al duidelijk gemaakt dat 1.400 asielzoekers, in een dorpje dat 140 inwoners telt, te veel is.

Stevige kritiek

Veel partijen hebben stevige kritiek op het college van B en W. Dat handelde volgens hen onzorgvuldig en ondoordacht door buiten de raad om met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) harde afspraken te maken over de opvang van 1.400 vluchtelingen.

Burgemeester Baas erkende dat de besluitvorming ''anders had gemoeten''.

De emoties liepen tijdens de raadsvergadering soms hoog op. Zo beschuldigde GroenLinks de lokale partij Gemeentebelangen S-B-W (Smilde-Beilen-Westerbork) van racisme, die op haar beurt publieke excuses eiste. Omdat GroenLinks dat weigerde, kondigde Gemeentebelangen aanvankelijk aan dinsdag aangifte te doen bij de politie wegens smaad. Aan het eind van de raadsvergadering werden alsnog excuses gemaakt en komt het dus niet tot aangifte.

Reactie COA

Het COA wilde maandagavond nog niet inhoudelijk reageren op het standpunt van Midden-Drenthe. ''We gaan snel in gesprek met het college'', zei een woordvoerster.

Friesland

Een informatieavond voor inwoners van het dorpje Rijs, in de gemeente Friese Meren, over de komst van vijfhonderd asielzoekers is maandagavond op het laatste moment afgeblazen. Ook daar was veel kritiek dat een klein dorp wordt overspoeld door vluchtelingen.

Volgens het COA zijn tijdens een gesprek met het college van B en W van Friese Meren eerder op de dag opeens ''nieuwe inzichten gerezen''. De woordvoerster wilde geen daarover geen nadere uitleg geven.