PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink is kandidaat voor het vicevoorzitterschap van de NAVO Parlementaire Assemblee.

Deze organisatie van parlementariërs, die altijd haar kijk op aangelegenheden van de NAVO geeft, komt deze dagen bijeen in Den Haag.

Daar wordt maandag ook besloten over het vicevoorzitterschap. Eijsink heeft steun gezocht bij deelnemende parlementariërs en er zijn in principe geen tegenkandidaten, aldus een woordvoerder van de Assemblee.

De politica wil de onbetaalde functie bij de Assemblee combineren met haar Kamerwerk. ''Het is heel veel werk ernaast, maar mijn Kamerwerk zal er nooit onder lijden'', belooft Eijsink.

Adviezen

De organisatie van de 28 NAVO-landen heeft vijf vicevoorzitters. De Assemblee kan adviezen geven aan de NAVO, maar heeft geen verdere bevoegdheden.

Eijsink is sinds 2007 lid van de Assemblee. De Voorzitter van de Nederlandse delegatie bij de NAVO Parlementaire Assemblee, het Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD): ''Angelien heeft de kennis, beschikt over jarenlange ervaring en ligt goed bij alle delegaties."

De Assemblee kiest maandag ook een nieuwe voorzitter die in plaats voor de aftredende Hugh Bayley komt. Opvolger wordt waarschijnlijk het Amerikaanse Congreslid Michael Turner.