De eerste Nederlandse militairen voor de nieuwe NAVO-missie in Afghanistan zijn vertrokken. Vanaf de luchthaven van de Duitse stad Keulen vlogen 34 mannen en vrouwen naar het Centraal-Aziatische land, meldt Defensie vrijdag.

Ongeveer honderd Nederlandse militairen gaan vanaf begin volgend jaar hogere Afghaanse functionarissen van leger en politie trainen en adviseren.

Ze doen dat vanaf een Duitse legerbasis bij de noordelijke stad Mazar-e-Sharif. De militairen die er nu al heen zijn, gaan een en ander voorbereiden. Ze zijn afkomstig van de 43 Gemechaniseerde Brigade, die gelegerd is in de Johannes Post Kazerne in Havelte.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde donderdag in met de Nederlandse bijdrage aan Resolute Support, zoals de NAVO-missie heet. Nederland stuurt adviseurs, logistiek en medisch personeel en beveiligers naar Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de relatief veilige provincie Balch.

De Afghanen zijn vanaf januari zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in hun land. In de afgelopen dertien jaar zorgde een internationale troepenmacht daarvoor.