Regeringspartijen VVD en PvdA zien geen aanleiding om de zaak over het Nederlandse geroofde oorlogsgoud dat in Zwitserse handen is, opnieuw te bekijken.

Dat laten de partijen desgevraagd aan NU.nl weten.

"Daar zijn al afspraken over gemaakt, ik zie geen aanleiding om daar nu weer iets mee te doen", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Ook VVD'er Mark Harbers ziet er niets in om opnieuw aandacht te schenken aan dit vraagstuk. "Je moet reëel zijn. Zowel juridisch als volkenrechtelijk is er geen basis waarop we dat goud terug kunnen krijgen."

Het CDA wil van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) weten of hij de zaak weer wil bekijken en oppert om met vooraanstaande juristen te onderzoeken of hij eerder gesloten akkoorden hierover kan openbreken.

Nazi's

Nederlands goud werd in 1940 naar het buitenland verscheept uit angst dat de nazi's het zouden innemen, dat is voor een deel ook gebeurd. Nazi-Duitsland heeft in de Tweede Wereldoorlog 145 ton goud uit de kluizen van De Nederlandsche Bank gestolen en verkocht dat aan neutrale landen zoals Zwitserland. Daarvan is 74 ton nooit teruggekeerd in Nederland.

Op 30 november houdt Zwitserland een referendum waarin de bevolking zich kan uitspreken over de vraag of de centrale bank stopt met de verkoop van Zwitsers goud. Dat zou kunnen betekenen dat Nederland definitief geen aanspraak meer kan maken op het ooit geroofde edelmetaal.

Claimen

In 2000 heeft het toenmalige kabinet onder leiding van Wim Kok besloten het goud niet meer te claimen van Zwitserland, omdat een commissie de regering dat adviseerde. Dat feit werd pas in april van dit jaar bekendgemaakt nadat het CDA vragen hierover stelde aan Dijsselbloem.

De minister schreef dat in het geval er onverwachts nieuw gestolen oorlogsgoud opduikt, het kabinet opnieuw zal bekijken op welke wijze Nederland daar op de juiste wijze aanspraak op kan doen. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil nu van Dijsselbloem weten welke gevolgen het Zwitsers referendum op 30 november heeft op deze uitspraak.   

Maar de regeringspartijen zijn daar duidelijk over. "Hoe onrechtvaardig het ook is, dat goud krijgen we niet meer terug", aldus Harbers.