Het is niet ondenkbaar dat de beweging van de ex-PvdA'ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk zo succesvol wordt dat zij zetels gaan halen bij de volgende verkiezingen.

Dat zeggen oud-PvdA-Kamerlid Metin Çelik (eveneens met Turkse achtergrond) en opiniepeiler Maurice de Hond in gesprekken met NU.nl.

"Met de onvrede onder met name hoogopgeleide Turken kan het zomaar zijn dat deze partij succesvol wordt", zegt Çelik.

Maurice de Hond heeft de potentie van de beweging nog niet gepeild, maar stelt wel dat de twee ex-PvdA'ers 1 á 2 zetels zouden kunnen halen.

"Bij het Eurovisiesongfestival gaan er ook altijd opvallend veel stemmen vanuit Nederland naar Turkije", aldus De Hond, die daarmee wil zeggen dat Nederlandse Turken vaak stemmen op iemand met hun eigen achtergrond.

"Bij de gemeenteraadsverkiezingen bleek eveneens dat Turkse kandidaten opvallend veel voorkeursstemmen kregen. Subgroepen zijn ook landelijk te mobiliseren dus dan kan die groep best wel eens groot worden."

Te gefragmenteerd

Politicoloog Jean Tillie gelooft dit echter niet. Hij stelt dat de Turkse gemeenschap landelijk te gefragmenteerd is om zich te kunnen verenigen tot een levensvatbare politieke partij.

Bovendien stemmen Turkse Nederlanders volgens hem uiteindelijk vooral op basis van voorkeur voor een stroming.

"De inhoud van de partijprogramma's is leidend", aldus Tillie. "Ook de Turkse gemeenschap kijkt naar hoe een partij denkt over economie, onderwijs, wonen, etcetera. Wat je wel ziet is dat ze daarbinnen op zoek gaan naar de Turkse kandidaat."

NUweekend: Hoe groot is de Turkse steun voor oud PvdA' ers Kuzu en Öztürk?