Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt de nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan. 

Ongeveer honderd Nederlandse militairen gaan vanaf begin volgend jaar hogere Afghaanse functionarissen van leger en politie trainen en adviseren.

Dat doen ze vanaf een Duitse legerbasis bij de noordelijke stad Mazar-e-Sharif. De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en GroenLinks stemden donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer in met het besluit van het kabinet voor deze missie.

De PVV, de SP en de Groep Bontes/Van Klaveren gaven te kennen ertegen te zijn. Enkele kleine fracties, zoals de Partij voor de Dieren en 50PLUS, deden niet aan het debat mee.

''Eerder behaalde resultaten moeten bestendigd en versterkt worden'', zei Sjoerd Sjoerdsma (D66). Volgens Raymond Knops van het CDA dreigt het Irak-scenario als het land in de steek wordt gelaten. ''Dan staan de Taliban binnenkort voor de poorten van Kabul.''

Trainers

De Nederlandse bijdrage, die bestaat uit trainers, medisch personeel en eenheden die zorgen voor transport, beveiliging en logistiek, maakt deel uit van de nieuwe NAVO-missie Resolute Support. Ook blijven er Nederlandse militairen actief in staffuncties in de hoofdstad Kabul. De eerste Nederlanders vertrekken binnenkort naar Mazar-e-Sharif om de missie verder voor te bereiden.

De Afghanen zijn vanaf januari zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in het land. In de afgelopen dertien jaar zorgde een internationale troepenmacht daarvoor.

Nederlandse militairen waren eerder actief in de Afghaanse provincies Uruzgan en Kunduz. Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balch. Volgens de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, is dat een van de meest veilige en stabiele provincies van het noorden van Afghanistan.

Kamp Marmal

De legerbasis, kamp Marmal, ligt enkele kilometers buiten de hoofdstad. De trainingslocaties waar de Nederlanders aan de slag gaan, zijn op maximaal 23 kilometer afstand van de basis.

Middendorp sprak deze week van een relatief overzichtelijke en veilige missie. Beschietingen en bomaanslagen zijn nooit uit te sluiten, maar de dreiging daarvan is volgens het kabinet beperkt.