De relatie met Rusland moet worden heroverwogen. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag in de Tweede Kamer. 

Hij heeft "ernstige zorgen" over de laatste ontwikkelingen zoals de destabilisatie in Oekraïne en de ''retoriek en intimidatie'' van Russische kant.

Maar het feit dat Moskou niet zoekt naar "politieke oplossingen" met het Westen baart hem bijna nog meer zorgen. Het grootste risico vindt hij dat er "nieuwe scheidslijnen" in Europa ontstaan. Hij stelt drie punten voorop in het beleid naar Rusland.

Ten eerste moet de NAVO worden versterkt om de eigen veiligheid te kunnen verdedigen. Zo patrouilleren Nederlandse F-16's in het Baltische luchtruim om Estland, Letland en Litouwen gerust te stellen. Ten tweede moeten de economische sancties tegen Rusland worden voortgezet.

"De sancties doen Rusland wel degelijk pijn en ze werken." Het derde element van het beleid is het blijven zoeken van een politieke oplossing en een "nieuw evenwicht in onze relatie met Rusland".

Isolatie

Koenders voelt niets voor een isolatie van Rusland, omdat dat volgens hem niet in het belang van de veiligheid van Europa is. Terugroepen van de Nederlandse ambassadeur, waar Kamerlid Louis Bontes voor pleitte, is niet aan de orde. De minister zei te geloven in diplomatie. Een ambassadeur is juist nodig als het moeilijk is.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne