De SP is niet langer de grootste partij in de 'thuisstad' Oss. Bij de herindelingsverkiezingen woensdag haalde de partij, sinds jaar en dag de grootste in de gemeente, negen zetels.

Dat zijn er evenveel als de partij had in de afgelopen periode, maar de lokale partij VDG krijgt de grootste fractie, met elf zetels.

Dat blijkt uit de voorlopige uitslag. De opkomst lag op 41,3 procent.

De PvdA hield twee van haar vier zetels over, de VVD moest vier van de zeven zetels inleveren. De andere zetels gingen naar het CDA (7), D66 (2), Beter Oss (2) en GroenLinks (1).

De verkiezingen waren nodig omdat een deel van de gemeente Maasdonk, die wordt opgeheven, op 1 januari bij Oss wordt gevoegd. Woensdag waren in nog vijftien andere gemeenten herindelingsverkiezingen.

Den Bosch

In Den Bosch is D66 nu de grootste partij. De partij krijgt vijf zetels. VVD, CDA en de lokale partijen Bosch Belang en Rosmalen Belang kregen minder stemmen, maar bezetten elk ook vijf zetels in de nieuwe gemeenteraad. Dat bleek uit de voorlopige uitslag die de gemeente Den Bosch bekendmaakte. De opkomst was 40,4 procent.

De resterende zetels gingen naar PvdA (4), GroenLinks (3), SP (3), BVP (3) en BG (1).

De verkiezingen waren nodig omdat een deel van de gemeente Maasdonk, die wordt opgeheven, op 1 januari bij Den Bosch wordt gevoegd.

Alkmaar

OPA is veruit de grootste partij geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Alkmaar. De lokale partij kreeg 7984 stemmen. De PvdA volgt met 5029 stemmen. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die de gemeente woensdag doorgaf aan het ANP. Een voorlopige zetelverdeling komt pas donderdag, omdat bij enkele partijen het aantal stemmen erg dicht bij elkaar ligt.

De opkomst was 42,5 procent. De verkiezingen waren nodig omdat Alkmaar op 1 januari samengaat met de gemeenten Graft-De Rijp en Schermer.

Krimpenerwaard

De SGP is optimistisch dat ze volgend jaar een goede uitslag gaat boeken bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en Senaat. Ze werd in de Krimpenerwaard de tweede partij. "Dat geeft ruim water onder de boot in de aanloop naar de verkiezingen voor de Eerste Kamer", zei Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf.

De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 18 maart. De nieuwe Statenleden kiezen in mei vervolgens de Eerste Kamer. De coalitie van VVD en PvdA heeft daar op dit moment geen meerderheid. Ze is afhankelijk van steun van drie bevriende oppositiefracties, waaronder de SGP.

Reactie Spekman

PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt de uitslagen van de gemeentelijke herindelingsverkiezingen voor zijn partij "boven verwachting". De resultaten in Alkmaar, Spijkenisse en Bernisse en Den Bosch zijn "opvallend veel beter dan verwacht".

"We doen het daarmee ook beter dan landelijke prognoses en de uitslag van afgelopen maart", aldus Spekman. "Deze stem van de kiezer sterkt ons door te gaan op de ingeslagen route. Een uitslag die laat zien dat de PvdA door te knokken de weg naar boven heeft weten te vinden."

Pechtold

D66-leider Pechtold is opgetogen over uitslagen van zijn partij. Hij ziet die als "een mooie opmaat" voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Eerste Kamer volgend jaar. D66 werd woensdag de grootste in Den Bosch en deed het ook elders goed.

VVD-campagneleider Klaas Dijkhoff is blij met de resultaten in Alkmaar en Den Bosch. Volgens hem is in de andere gemeenten waar verkiezingen plaatsvonden de uitslag vergelijkbaar met die van de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

"Het is mooi dat veel kiezers het harde werken van de VVD'ers herkend hebben en hun vertrouwen opnieuw aan de partij hebben gegeven. Dat is een mooie basis om op door te bouwen."

Buma

CDA-leider Sybrand Buma is blij met de uitslagen bij de gemeentelijke herindelingsverkiezingen van woensdag. "In grote steden als Den Bosch, Alkmaar en Oss heeft het CDA forse winst geboekt", aldus Buma.

"Ik ben trots op al onze CDA'ers en kijk met veel vertrouwen uit naar de verkiezingen voor Provinciale Staten en Eerste Kamer in 2015."