De ChristenUnie vindt dat gemeenten geld moeten krijgen om de komende winter uitgeprocedeerde asielzoekers te kunnen opvangen. 

Volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind van die partij zou de rijksoverheid daarvoor 13 miljoen euro moeten uittrekken.

Aanleiding voor zijn voorstel is de uitspraak vorige week van het Europees Comité voor Sociale Rechten in Straatsburg.

Dat concludeerde dat uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op voedsel, kleding en onderdak en dat Nederland daar te weinig voor doet. Het kabinet wacht het oordeel van het Comité van Ministers af voordat het zelf met een reactie komt.

Omdat de winter echter voor de deur staat, wordt de situatie volgens de ChristenUnie nijpend. Daarom zou het Rijk, in afwachting van het definitieve oordeel over de zaak, geld aan gemeenten moeten geven om die periode te overbruggen en de betrokkenen te helpen.

Derde winter

''Dit wordt voor velen de derde winter onder erbarmelijke omstandigheden in onverwarmde garages, kerken en leegstaande panden. We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat ze nog zo’n winter moeten doorstaan'', zei Voordewind woensdag. Hij zal er donderdag in een debat in de Tweede Kamer voor pleiten geen mensen meer op straat te zetten die nu nog in de normale asielopvang zitten tot het Comité van Ministers een uitspraak heeft gedaan.